tirsdag 1. februar 2011

Jeg elsker lys


Jeg elsker å brenne lys. Spesiellt små telys i fine glass som skinner i mørket. Og det passer jo ganske bra her om dagen da vi har lite strøm å rutte med.
Jeg er stadig på butikken for å fylle opp lageret med lys. Vi har lys i alle fasonger, lukter og farver.
En pakke med telys på Ikea koster nå bare 17 kr!! Det passer meg bra. De holder i 4 timer og det er jo en stund også.

Lys med lukt er også en favoritt, men jeg synes noen av de bare lukter i det du tar av embalasjen og så forsvinner det raskt.


Litt Historie om hvordan de første lys ble til;

I de første lysene brukte de et stykke bark som igjen ble dyppet i fett fra dyr .Dette ble så hengt opp til tørk før de kunne brukes. Fett fra gris, sau eller kuer var det som mest ble benyttet. Også fiskeolje ble brukt til lysstøping.
Senere gikk de over til å bruke bivoks, som også ga en mye bedre lysflamme og en bedre lukt enn fett fra dyr. Det var lysmakere som gikk fra gård til gård å produserte lys for gårdsfolket. I Japan ble det også forsøkt å koke innsekter for å se om det kunne brukes som voks til lys. Likeså forskjellige frukter ble benyttet.
Store industrier dukket opp for å masseprodusere vokslys. Den første maskinen til storproduksjon ble laget i 1834 av franskmannen Joseph Morgan.
Her i Norge har man stort sett hørt om talg, voks og stearin innen lysstøping. Men i historien hører også med bivoks og honninglys. Til glede for oss alle er at det i flere land er noen som tok vare på dette fine håndverket. Et levende lys gir hver og en av oss lys og varme i mørketiden, glede og kjærlighet der flammen uttrykker liv, lys ,varme og ikke minst minner.

Stearinlys er en nødvendighet i mange anledninger i glede som i sorg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar