lørdag 29. januar 2011

Gamle skatter

Når vi begynte å rive huset innvendig var vi veldig spent på hva slags skatter som skulle dukke opp i veggene. Og som det hør og bør seg i et hus fra 1888 var det masse gamle aviser under mange lass med sagflis. Det var en ordentlig jobb å få flisen ut uten å ødelegge avisene som var under, men vi synes at det var verdt å ta vare på. Det er jo veldig interessant å lese hva som skjedde på den tiden.

Søndag 3.juni 1906 skriver de i Norsk familiejornal at henrik Ibsen er død. I følge Wikipedia er da dette 11 dager etter at han døde. Det har sikkert tatt litt tid før de fikk slik informasjon ut i avisene. 8 dager etter har de dette bildet på første side.


Henrik Ibsens sidste leie

Den eldste avisen er i fra 15.januar 1904 og heter Talsmanden. Finner ingen opplysninger om denne avisen på nett. Men det lå flere av de i vårt gulv.

Norsk familiejornal er også godt representert under flisen.
I 1897 ble «A/S Norsk Familie-Journal» etablert av den danske familien Aller, med en aksjekapital på kr. 30 000,-. Bedriften startet sin virksomhet i Th. Meyersgt. 72 på Grünerløkka i Oslo. Den startet med å utgi en norsk utgave ev det danske bladet «Illustreret Familie-Journal», Omtrent samtidig startet det helnorske bladet "Norsk Familie-Journal". De to bladene konkurrerte om lesere i 15 år, inntil «A/S Norsk Familie-Journal» kjøpte opp den norske konkurrenten.


20.mai 1906 Kronprins Olav

Som innstikk i Norsk familiejornal lå det: Folkets bibliotek, lørebog for hjemmet. Her kan man lese om forskjølelse, eksem, flass osv.

Sneklokken og Krigsråbet er også representert, og den største avisen heter Norske inteligens fedler eller noe lignende. Ikke lett å lese den gammelnorsken.

Det som er litt artig å lese om er hva slags mote de hadde, hva de annonserte av underholdning, og hva som skjedde ute i verden. De hadde jornalister i utlandet da også gitt:)

Også var de da opptatt av å være forfengelige

Fin den tegningen til venstre:)



På noen av avisene så er det noen som har skrevet noen ord. de fleste er ikke leselige, men jeg fant denne. Står det ikke Olaf Fuglerudtejet? Kan jo kanskje stemme det ettersom vegen heter Teievegen i dag


Jeg synes dette er veldig artig og interessant og har tenkt til å bruke disse avisene til noe. Laget litt julepynt av de som var revet i stykker, men skal prøve å ramme inn de som er fine. Ellers så bør vi vel kanskje levere de inne et sted? jeg vet ikke om noen tar i mot slike. Det må jo finnes veldig mye gamle aviser rundt omkring.

Når vi kam til rivingen av loftet fant vi den største skatten. Under tegelsten og masse støv kom det til synet et brunt lite hjørne. jeg trodde først at det var en gammel ødelagt ramme, men da vi dro det frem viste det seg at det vare et gammelt konsollspeil!


Rammen er helt og fint, men selvfølgelig er speilet gammelt og krakelert. Det synes jeg bare er fint så det har fått plass på veggen i spisestuen.

Det er så morsomt med gamle ting. Jeg skal finne ut mer om husets historie og Olaf Fuglerudtejet hos Riksantikvaren i Oslo en dag jeg har tid tenker jeg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar